Historikk

Gjendebu

- eller Gjendeboden som hytta het da dette bildet ble tatt i 1872. Foto: DNT. 

Midt i Jotunheimens sagnomsuste og storslåtte natur ligger Gjendebu. En av de eldste turisthyttene til Den Norske Turistforeningen som fortsatt er i drift.


Gjendebu ble vedtatt bygd i november 1868, 10 måneder etter at foreningen ble stiftet. I 1871 stod den første hytta ferdig, den var 45 kvm stor og ga plass til ca. 12 turister. Senere har hytta blitt om- og påbygd en rekke ganger, slik at det i dag er en av DNTs største hytter, med hele 119 sengeplasser. 


Ved Gjendevannet

Gjendebu ligger ved innerste enden (vestenden) av vannet Gjende. ”Gjende” kommer trolig av ordet ”gandr”, som betyr stav. Vannet er 2 mil langt og formet litt som en bøyd stav. På Gjendebu er det kyr på fjellbeite hele sommeren. De blir fraktet inn langs Gjende på en motorisert flåte kalt M/S Kukalven.


Gjendine på Gjende

Kaia Gjendine Slålien er den personen som gjennom hele Gjendebus historie har hatt sterkest tilknytning til Gjendebu. Hun ble født på Gjendebu – i Gjendinebua samme år som DNTs første hytte åpna der, og var datter av det første bestyrerparet på Gjendebu. Selveste Edvard Grieg lot seg inspirere etter selv å ha møtt Gjendine og hørt henne synge i fjellheimen, og «Gjendines bådnlåt» er et musikalsk resultat av dette.

Gjendinebua

Gjendinebua